Luleälvens Vattenråds framgångar på Jokkmokks marknad 2024

I år deltog Luleälvens Vattenråd (LVR) i den anrika Jokkmokks marknad, en samlingsplats fylld med kultur, traditioner och samhällsengagemang. Under dagarna 1–3 februari 2024 hade vi äran att representera vår förening, dela vår vision och engagera besökare i vårt arbete för en hållbar framtid för Luleälven.

Marknadsplats och deltagande
Mitt i hjärtat av marknadsområdet, vid en scen där en renrajd dagligen samlas, stod vi strategiskt placerade för att välkomna besökare. Med en lånad tältkåta från Olle Utsi, inredd med renfällar och en mysig eld, skapade vi en varm och välkomnande atmosfär. Utrustade med varselvästar och mössor med LVR-loggor var vårt team synligt och redo att engagera besökare i samtal och aktiviteter. Följande styrelseledamöter och medlemmar var på plats och gjorde marknaden till en succé: Kurt Lundström, Harry Salmgrén, Johan Jansson, Siri Lundström, Olle Utsi, Viola Walkeapää, Jenny Hedén Malm, Rose Hallgren, Maria Dupal, Åke Lundström och Ailí Lundström.

Team LVR i full aktion, klädda i våra loggade varselvästar, redo att välkomna varje besökare med samtal och välsmakande soppa.
Vi engagerade besökare i samtal om de miljöanpassningar som kan göras.

Interaktion och engagemang
Under marknaden hade vi över 40 personer som anslöt sig till vår mejllista och blev medlemmar. Vid LVR:s marknadsstånd hade vi en aktivitet för att engagera förbipasserande. Genom att lägga en boll i en av två hinkar kunde besökare rösta för eller emot restaureringen av Luleälven. Resultatet var överväldigande: 203 röster för restaurering och noll emot. Detta interaktiva moment blev en kraftfull demonstration av det folkliga stödet för vår sak.

Det var mysigt i tältkåtan framför den värmande elden.
Vi hade en strid ström av intresserade lokalbor och turister som delade med sig om sina erfarenheter längs älven och ställde nyfikna frågor.

Seminarium “Luleälven – Lax eller torrfåra?”
Vår seminarium på Ájtte museum “Luleälven – Lax eller torrfåra?” drog stor uppmärksamhet. Presentationen av Siri Lundström och Stellan Hamrin, belyste Luleälvens historiska och kulturella betydelse, dess nuvarande tillstånd och framtiden vi strävar efter. Detta kunskapsutbyte och dialog var ett viktigt steg mot vårt mål om en hållbar och livskraftig Luleälv. Seminariet sändes även live via zoom, vilket sponsrades av Klimatriksdagen.

Siri Lundström i talarstolen på Ájtte museum.

“Tänk dig en Lule älv som är restaurerad. Med rätt beslut kan vi få en levande älv igen.”

– Siri Lundström

Slutsats och uppmaning till handling
Erfarenheterna från Jokkmokks marknad 2024 har stärkt vår övertygelse om att gemenskap och engagemang kan leda till verklig förändring. Vi uppmanar alla som delar vår vision om en restaurerad Luleälv att ansluta sig till vår rörelse. Tillsammans kan vi återställa Luleälvens naturliga skönhet och biologiska mångfald för framtida generationer. Använd er av hashtaggen #restaureralulealven för att dokumentera händelser längs älven och sprida kunskap om ämnet.

Vi tackar alla som besökte vår kåta, deltog i våra aktiviteter och bidrog till vår framgång på marknaden. Ert engagemang är vårt hopp och vår drivkraft. Låt oss fortsätta arbetet mot en hållbar framtid för Luleälven. Tillsammans gör vi skillnad.

Kurt Lundström har redan börjat tänka på nästa steg om hur vi kan mobilisera fler aktörer med avstamp i Jokkmokks marknad.
Harry Salmgrén inspirerar med djupa kunskapar om fiske, vattenekologi och restaurering.

Bilderna är tagna av Rose Hallgren under Jokkmokks marknad 2024.