Vattenkraft

En älvdal med forsande, friskt och levande vatten

Kraftverken i Luleälv, källa: letsi.eu

Kraftverken i luleälv

Det finns 15 kraftverk i Luleälvarna, utbyggda sedan 1912. De är alla ägda av Vattenfall och producerar hela 15 TWh årligen.

Bodens kommun: #1 Boden, 2 Vittjärv, 3 Laxede.
Jokkmokks kommun: #4 Porsi, 5 Letsi, 6 Akkats, 7 Randi, 8 Parki, 9 Seitevare, 10 Messaure, 11 Ligga, 12 Harsprånget, 13 Porjus, 14 Vietas (50% -Stora sjöfallets nationalpark).
Gällivare kommun: # 14 Vietas (50% -Stora sjöfallets nationalpark), 15 Ritsem.

Luleälven har under ett antal års tid levererat intäkter till statskassan årligen om 11 miljarder kronor. I dagens penningvärde har Jokkmokks kommun sedan utbyggnaden startade till 2019 levererat el för över 300 miljarder kronor till statskassan, beräknat på senaste årens rörliga pris 50 öre/kWh. 

Bakgrund – Lule älvdal under 100 år

Lule älv producerar idag 10 % av Sveriges vattenkraftsel och har fram till 2021 producerat 782,6 miljarder kWh till Vattenfall/statskassan. Med ett uppskattat dagspris på 50 öre/kWh motsvarar det ett värde runt 400 miljarder kronor. Enbart en bråkdel av detta har återförts till den lokala befolkningen.

Svenska staten har sedan 1909 producerat vattenkraftsel från Lule älv. Efter att initialt ha bidragit till älvdalens utveckling med arbetstillfällen och ökad social service innebär vattenkraften sedan lång tid tillbaka det motsatta. Löften om miljöåtgärder och lokala ekonomiska satsningar har inte uppfyllts.

Tvångsförflyttningen av samer för 100 år sedan till redan utnyttjade områden i älvdalen försvårade situationen.

När utbyggnaden var klar var laxen borta, arbetstillfällena få, byggnader och verksamheter nedlagda och vinsterna skickade till statskassan.

Kvar blev landets mest reglerade sjöar, med otillgängliga stränder och älvsträckor utan vatten. Kvar blev också en försämrad ekonomi, en skadad ren- och besöksnäring, riskabla isar, ett utarmat insekts- och fågelliv, ett förstört laxfiske i älv och hav och ett försämrat harr-, öring- och rödingfiske. Detta har försämrat befolkningens levnadsförhållanden och omöjliggjort en hållbar utökad besöksnäring baserad på bl.a. fiske.

källa: letsi.eu