Vattenträff i Luleå: Engagemang för Norrbottens vattenfrågor

Den 21–22 september anordnade Naturskyddsföreningen i Norrbotten en inspirerande vattenträff i Luleå, där Luleälvens Vattenråd deltog som medarrangör, föreläsare och engagerad deltagare.

Gruppen som samlats denna helg bestod av älv- och kustbor förenade av intresse för vattenfrågor. Bland dessa en fältbiolog på väg att starta upp en lokalgrupp i Luleå, en konstnär som arbetar med Luleälven som natur- och industrilandskap, en samisk kulturarbetare aktiv i Vaisa Sameförening, en representant för Sportfiskarna som forskar och restaurerar våtmarker och vattendrag, flera universitetsstudenter och förstås aktiva medlemmar och vattenvärnare i Naturskyddsföreningens lokala kretsar i Norrbotten.

Träffen inleddes med ett varmt välkomnande av Anna Villfjell, tidigare verksamhetsutvecklare för Naturskyddsföreningen i Norrbotten, och hennes man Henrik. Under helgen lyfte föreläsningar, rundabordssamtal och en exkursion fram de många utmaningar och möjligheter som Norrbottens vattenlandskap står inför.

Viktiga samtalsämnen: Kust, industri och vattenkraft

Vid rundabordssamtalen diskuterades bland annat kustens vattenfrågor, där algblomning, kustnära fiske, sälpopulationer och storskaliga muddringsprojekt som Malmporten och Norra Kvarken väckte stort engagemang. Samtidigt berördes den stora industrialiseringsvågen i norr med nya fabriker, kraftledningar och vätgasledningar, vilket gör det allt viktigare att visa respekt för vattnets naturliga vägar – från bäck och älv till sjö och hav.

Frågan ”Vad engagerar dig?” löpte som en röd tråd genom samtalen och väckte tankar om hur vi kan möta naturen och lära av dess flöden och funktioner.

Föreläsningar: Från bäckar till älvar och kulturarv

Helgen innehöll flera inspirerande föreläsningar:

  • Mia Svedäng, sakkunnig inom sötvatten på Naturskyddsföreningen Riks, talade om strömmande vatten och vattenkraftens påverkan.
  • Robert Westin från Luleälvens Vattenråd föreläste om Luleälvens betydelse under rubriken ”Luleälven – Sveriges viktigaste älv”.
  • Per Stefan Labba, samisk kulturarbetare från Vaisa Sameförening, visade bilder från Áhkájávrre (Akkajaure) med berättelser om överdämda boplatser och renbetesmarker.
  • Dag Avango, professor vid Luleå tekniska universitet, föreläste om Norrlands vattenanknutna kulturmiljöer, där bland annat erosionen vid Luleälvens stränder och bevarandet av fornlämningar belystes.

Exkursion till Klubbälven/Åbyälven

Söndagens exkursion gick till forsområdet Klubbälven/Åbyälven Norrbotten där skåningen Robert Andersson, Länsstyrelsen guidade med lika delar passion och pragmatism. Som förespråkare för åtgärdskartering och sam-bedömning med företrädare för biotop- och kulturmiljöperspektiven på restaurering och bevarande gav han exempel på kreativ anpassning till plats och omständigheter och
delade med sig av egna lösningar för vattnets väg i såväl myr som älv.

Fortsatt samarbete för Levande vatten

Luleälvens Vattenråd ser fram emot att hålla kontakten med vattengruppen Levande vatten och fortsätta samarbetet med Naturskyddsföreningen för att stärka arbetet med våra älvar och vattendrag.

Mer information om vattenhelgen och dess innehåll finns att läsa på Naturskyddsföreningen i Norrbottens hemsida:
https://norrbotten.naturskyddsforeningen.se/tack-for-fina-vattendagar-i-norrbotten/