Det är med glädje vi delar med oss av de senaste uppdateringarna från våra aktiviteter och möten, som varit fulla av framsteg och spännande dialoger.
Vi har informerat Vattenmyndigheten om vårt deltagande på Bodens marknad, som blev lyckat. Vi berättade om möjligheten att restaurera Lule Älv och återskapa älvens laxfisk, men att detta kräver ett nytt riksdagsbeslut och gör att elproduktionen minskar med runt 5%. Å andra sidan innebär klimatförändringen att vattenföringen beräknas öka med 20 % till år 2100 så det finns lite att ta av. Flera boende längs älven berättade om erosionsproblem både i älven och i mynningen och om sinade kallkällor uppe i skogen. Detta beror sannolikt på en kombination av värre skyfall och kalavverkning i bäckarnas tillrinningsområde. Boende på älvens södra sida riskerar drabbas värst p.g.a. dålig väg och otillräckliga vägtrummor i ravinernas övre delar.
Vattenfall kommer att satsa 65 miljoner på möjligheterna att restaurera delar av Lule Älv. Detta är mycket välkommet och vi kommer att följa upp vad detta kan innebära för ex. en återskapad lax-produktion i älven.
Vattenrådet har deltagit i två givande evenemang i Luleå under november. Dels konferensen Silver and Pearls, arrangerad av Sportfiskarna och med många intressanta föreläsningar. Hela programmet finns att se på Östersjölaxälvar i samverkans sida här. Från vattenrådet medverkade Siri Lundström och Robert Westin, vi träffade många bra nyckelpersoner ochhade våra rolluper och foldrar på plats.
Därefter medverkade Siri Lundström även på “Länsstyrelseveckan” i Luleå där Vattendelegationens referensgrupp träffades. Flera bra kontaktytor och intressanta föreläsningar, bl.a. Vattenfall som berättade om kommande satsningar för Luleälven, och forskaren Åsa Widén som redogjorde för lyckade restaureringsprojekt i Juktån i Västerbotten. Vi hade även bokat in ett kort möte med Landshövding Lotta Finstorp, som fick kort information om problem och möjligheter för Lule älv. Lotta ställde intresserade frågor, och vi ser fram emot att träffas igen i Jokkmokk i december.
Stellan Hamrin och Siri har även varit på ett möte för LVR och Älvräddarnas räkning hos Svenskt Näringsliv som bjudit in NGOs för att prata omställning av elsystemet. En intressant träff, det ska också bli intressant att se om det leder till vidare kontakter.
Vi ser fram emot fortsatt samarbete och engagemang!